Масло лаванди. Властивості і застосування

Не секрет, що завдяки своєму клімату Середземномор'ї - це батьківщина безлічі чудових рослин. Одним з них є лаванда - багаторічна рослина, яка росте у вигляді невеликого кущика. Вона має прямі стебла, маленькі, вкриті сріблястим нальотом листя і лілово-фіолетові, з сильним ароматом квітки

Лаванда є не тільки пряно-ароматичним, але і лікарською рослиною. За це її високо цінував ще Гіппократ, а стародавні римляни любили приймати ароматичні ванни, що допомагали зняти втому і придававшие ясність думки.

Склад

Як і інші ароматичні трави, лаванда містить в собі ефірні масла (близько 2%). Найбільш багаті ними квітки. Для отримання аромамасел вирощують лаванду лікарську, або Lavandula officinalis.

Ефірне масло отримують зі свіжих суцвіть лаванди. Це легка безбарвна або жовтувато-зелена рідина з гірким смаком і яскраво вираженим запахом свіжих квітів зі злегка помітним відтінком деревини.

До складу олії, крім складних ефірів спирту (від 30 до 60%), входять також валеріанова, оцтова, капронова і масляна кислоти, лавандіол, каріофіллен, борнеол, камфора, гераніол та інші речовини.

Самі суцвіття багаті дубильними речовинами (не більше 12%), урсоловой кислотою, смутками і смолами, в них також присутні герніарін і кумарин.

Корисні властивості

Для ефірного масла лаванди характерний дуже широкий діапазон застосування не тільки в косметичної й парфумерної галузях, але і в медицині.

В ароматерапії лавандова олія вважається королем серед ефірних масел. Воно входить до складу майже всіх базових сумішей, чудово поєднується з іншими маслами.

Використання масла в ароматичної лампі допоможе розслабитися після важкого дня, знизити нервову напругу, зняти стрес і зменшити депресію, побороти безсоння, позбутися від головних болів. Воно також сприяє концентрації уваги, стимулює мозкову діяльність, нормалізує кров'яний тиск.

Народна і традиційна медицина використовують бактерицидні, антисептичні, спазмолітичні, аналгетичні та регенеративні властивості лавандової олії і нерідко застосовують його з терапевтичною метою:

• інгаляції з лавандою мають відхаркувальний ефект при бронхітах і кашле-

• додавання 5-7 кап. масла на теплий компрес допоможе вгамувати біль і зменшити запалення м'язів і суставов-

• розведене в олії-основі, ефірна олія лаванди прискорить загоєння ран від термічних і сонячних опіків, виразок, гнійних утворень на шкірі, екземи, різних дерматитів, грибкових уражень шкірних покривів. Зніме свербіж і запалення при укусах комах

• ароматичні ванни допоможуть не тільки заспокоїтися і розслабитися, але також корисні при хворобах нирок (пієлонефрит, наявність каменів), невралгіях та інших запальних процесах завдяки своїм желче-, сечо- та потогінну свойствам-

• використання лаванди підніме апетит, нормалізує кислотність шлунка, поліпшить роботу кишечника, позбавить від паразитів, впорається з сильним серцебиттям і гострими нападами ревматизму.

Косметологія рекомендує застосовувати лавандова олія власницям проблемної шкіри обличчя для усунення вугрової висипки і в боротьбі з фурункулами для запобігання утворення рубців, регулювання вироблення шкірного жиру.

При догляді за волоссям використання лаванди позбавить від лупи і ламкості волосся, зміцнить їх, зробить живими і блискучими.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!